Zielona herbata to napój, który od wielu lat pozytywnie zaskakuje naukowców na całym świecie. Napój ten posiada szereg korzyści wpływających na funkcjonowanie organizmu człowieka. W dzisiejszym artykule wraz z pomocą sklepu internetowego herbal-centrum.pl postanowiliśmy opisać kilka istotnych korzyści wynikających z regularnego spożywania zielonej herbaty.
Zmniejsza bolesne stany zapalne — zapalenie stawów, zapalenie dziąseł, zapalenie krtani itp. mogą być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. W zmniejszeniu skutków zapalnych pomocne może być spożywanie zielonej herbaty, która spowalnia rozpad chrząstki.
Wpływa na zdrowie i funkcje wątroby — wątroba jest największym organem w ciele człowieka, a jej zadaniem jest m.in. usuwanie toksyn z organizmu. Zielona herbata pomoże zwiększyć zdolność wątroby do wykonywania swojej pracy pozytywnie wpływając na proces trawienia. Badania wykazały, że osoby regularnie pijące zieloną herbatę mają mniej problemów z wątrobą niż osoby, które jej nie piją. Zielona herbata bardzo skutecznie oczyszcza wątrobę, dzięki czemu organizm może optymalnie funkcjonować i mieć więcej energii.
Wzmacnia układ odpornościowy — wiele osób stosuje zieloną herbatę, aby wzmocnić układ odpornościowy. Układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony organizmu przed atakującymi wirusami, a zielona herbata może pomóc Ci przetrwać zimę bez żadnego przeziębienia.
Reguluje poziom cukru we krwi — zielona herbata jest pomocna dla osób w stanie przed cukrzycowym i osób z cukrzycą typu 2, ponieważ pomaga utrzymać normalny poziom cukru we krwi oraz regulować poziom glukozy w organizmie. Zielona herbata jest również doskonałym środkiem zapobiegawczym w przypadku cukrzycy typu 2 i hipoglikemii.
Zielona herbata chroni mózg — zielona herbata zawiera L-teaninę, która jest głównym aminokwasem występującym wyłącznie w zielonej herbacie. Zwiększa również poziom serotoniny oraz dopaminy w mózgu. Połączenie kofeiny i L-teaniny jest szczególnie skuteczne w poprawie funkcji mózgu. Zielona herbata może chronić także mózg w starszym wieku, zmniejszając ryzyko chorób Alzheimera i Parkinsona.