Przez wiele lat drób był uznawany za najzdrowsze z dostępnych mięs. Obecnie coraz częściej słyszymy o tym, iż mięso białe zawiera antybiotyki i hormony. Okazuje się jednak, że jest to mit, który rozpowszechniany godzi w producentów tego typu mięsa. O tym, czy drób zawiera substancje szkodliwe i czy jest zdrowy, dowiesz się z niniejszego artykułu.
Szkodliwa opinia w internecie
Mięso z kurcząt jest przez wielu uznawane za źródło łatwo przyswajalnego białka. Tymczasem na wielu forach internetowych dla młodych mam można spotkać się z informacją, aby nie podawały kurczaka swojemu dziecku, gdyż są w nim hormony. Zgodnie z obiegową opinią, żeby kurczaki szybko rosły podaje się im hormon wzrostu jako podparcie tej tezy poddając wielkość kurczaków. Często wymienia się, że drobiowi podaje się pasze szkodliwe dla człowieka, antybiotyki oraz hormony. Wszystkie te stwierdzenia nie są prawdziwe.
Podawanie antybiotyków i hormonów – uregulowania prawne
Prawda jest taka, że zabronione jest podawanie kurczętom hormonów lub antybiotyków (informacje) bezpodstawnie. Zgodnie z ustawą z 2006 roku hormonów nie wolno podawać, a antybiotyk tylko w przypadku, gdy zwierzę musi być leczone. Żadna legalna nie pozwoli sobie na złamanie tych przepisów, gdyż grozi to utratą pieniędzy i zamknięciem interesu. Co ważne warto tu nadmienić, że jakiekolwiek specyfiki drobiowi może podawać tylko lekarz weterynarii. To on wystawia zaświadczenie, że kurczak skierowany do uboju w ciągu ostatniego tygodnia nie zażywał antybiotyków ani hormonów. Ten czas wystarczy, by substancje te były wydalone z organizmu.
Geneza plotki o podawaniu hormonów i antybiotyków
Zdaniem fachowców z dziedziny weterynarii, źródłem tej nieprawdziwej opinii są portale internetowe, na których pokazywano filmiki jak robiono zastrzyki kurczakom. Opinia ta krąży w społeczeństwie już kilkadziesiąt lat. Filmiki te nakręcono w USA i dokumentowały one eksperyment, który szybko przerwano. Przez nie, mit o faszerowaniu drobiu substancjami sztucznie wspomagającymi ich wzrost istnieje do dziś i wśród wielu osób uznany jest za prawdziwy. Wielu rodziców na forach internetowych i serwisach społecznościowych chwali się tym, że nie podaje drobiu dzieciom.
Drób jest zdrowy?
Całkowite usunięcie białego mięsa z diety to błąd. Jest ono delikatne, łatwo przyswajalne oraz zawiera wiele białka i witamin. Zgodnie z wytycznymi Krajowej Rady Drobiarskiej drób karmi się tylko i wyłącznie składnikami naturalnymi, takimi jak:
- Kukurydza i produkty przetwórstwa kukurydzy
- Śruta sojowa zawierająca dużo białka
- Zboża (pszenica, jęczmień)
- Minerały
- Witaminy
Dieta jest odpowiednio zbilansowana w zależności, jakiemu gatunkowi drobiu ma być podawana. Podawanie innych substancji jest karalne i grozi bardzo poważnymi konsekwencjami.
Dlaczego kurczaki szybko rosną?
Kurczak potrafi nawet w 40 dni przybrać na masie 2 kilogramy. Dlaczego? Odpowiedzią jest to, że w hodowli stosuje się odpowiednie linie genetyczne zwierząt. Hodowcy kupują pasze od producentów, którzy posiadają odpowiednie certyfikaty. Warto dodać, że od momentu akcesji Polski do Unii Europejskiej wprowadzono zakaz dodawania do pasz mączek zwierzęcych, które wspomagały wzrost.