Jak chronić uprawy przed chwastami i szkodnikami


Z pewnością niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że środków ochrony roślin nie używa się tylko w agrokulturze, ale również w parkach, leśnictwie, budownictwie, hodowli zwierząt gospodarskich, na boiskach i polach golfowych, oraz w magazynach i sklepach przechowujących i sprzedających żywność.

Środki ochrony roślin są używane w sklepach spożywczych między innymi do zwalczania owadów i gryzoni, które są przyciągane przez składowanie i marnowanie żywności. Gospodarstwa domowe stosują herbicydy w celu zwalczania chwastów na podwórku czy w ogrodzie i insektycydy w celu zwalczania pcheł i kleszczy u zwierząt domowych. Insektycydy i fungicydy stosuje się także do ochrony drzew i produktów wytwarzanych z drewna przed szkodnikami i chorobami, jak korniki czy grzyby i pleśnie. Do ochrony plonów przed chwastami stosuje się odpowiednie środki chwastobójcze, kogą to być herbicydy selektywne, nieselektywne, lub powalające. Aby wybrać właściwy herbicyd selektywny, najpierw musisz zidentyfikować chwast i tożsamość roślin, które chcesz chronić.

Porozmawiaj z profesjonalistą przed użyciem jakiegokolwiek herbicydu, aby upewnić się, że zabije chwast bez uszkadzania otaczającej trawy lub pożytecznych roślin ogrodowych.

uprawy

Herbicydy powalające stosuje się zazwyczaj w sytuacji, gdy chcemy się pozbyć wszystkich roślin na polu, przykładowo po zbiorach. W takich wypadkach herbicyd zniszczy każdą roślinę, z którą będzie miał kontakt, dlatego należy ich używać w odpowiednich ilościach i z rozwagą. Do ochrony i wzmocnienia upraw, takich jak rzepak, pszenżyto, czy pszenica ozima, stosuje się także regulatory wzrostu, które zapobiegają zbyt wysokiemu rozrostowi i osłabieniu upraw. Jeśli przykładowo chcemy uzyskać dobre efekty – zwalczanie chwastów w zbożach ozimych. Chwast nie powinien krzewić się zbyt wysoko, gdyż osłabia to roślinę i upośledza pobieranie składników odżywczych z gleby. Wyrównany wzrost roślin uprawnych na polach sprawia także, że są one bardziej odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne i atak chwastów czy szkodników.