Szarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast. Popularnością nie dorównuje jej nawet drożdżówka. Niedziela bez szarlotki w wielu polskich domach wydaje się nie do przyjęcia. Jedzenie tego samego ciasta co tydzień może jednak w praktyce okazać się dosyć nużące.
Dlatego warto rozważyć różne pomysły, by za każdym razem smakowało wyjątkowo. Angielska wersja szarlotki z owocami oraz galaretką dopuszcza serwowanie kilku kulek lodów w sąsiedztwie na talerzu. To bardzo ciekawy pomysł, choć sprawia, że deser staje się jeszcze bardziej kaloryczny.
Szarlotka może zostać przygotowana na dwóch rodzajach ciast – biszkopcie lub cieście kruchym. Biszkopt ma to do siebie, że schnie nieco szybciej od tradycyjnego ciasta kruchego. Pod galaretką zalać można właściwie każdy rodzaj owoców, pod warunkiem, że są miękkie i łatwo do zgryzienia.
Szarlotka z pomarańczami jest przepyszna i zawsze znajdzie swoich adoratorów. Smak galaretki w szarlotce powinien być dopasowany do smaku owoców, jakie w danej chwili wykorzystujemy.