Pieczone warzywa po włosku.


Włoska kuchnia dopuszcza wykorzystywanie wszystkiego, co naturalne w możliwie jak najszerszym spectrum. Włosi kochają wszystko, co świeże, mają duży brak zaufania do żywności przetworzonej, dzięki czemu są szczupli i cieszą się pogodnym usposobieniem.

My, Polacy, z całą pewnością powinniśmy brać z nich przykład. Sprawdzonym pomysłem na zdrowy i niskokaloryczny obiad mogą stać się pieczone warzywa.

Wystarczy nam do tego to, co danego dnia znajdziemy na straganie plus feria domowych przypraw, których używamy w czasie codziennego przygotowywania posiłków.

Na dużej blasze od piekarnika ustawiamy obok siebie rzędy pokrojonych warzyw. Kawałki danego warzywa w jednym, całym rzędzie. Ziemniaki, cebula, różne gatunki papryki, kapusta, cukinia i wszystko to, co na dany moment sobie wybierzemy.

Pokrojone warzywa doprawić trzeba koniecznie do smaku ziołami z domowej kuchni – bazylią, oregano, tymiankiem, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, kolendrą.

W czasie pieczenia warzyw przez około pół godziny w kuchni unosić się będzie bajeczny aromat, który tylko podkręci dodatkowo nasz apetyt.

Warzywa pieczone podawać możemy z białym winem. To uczta w iście włoskim stylu!